GFN_horiz_100

 „A lehetőségek 100 napja” a túllövés napjától a COP26-ig

A Global Footprint Network (GFN), a skót EPA és a Schneider Electric kezdeményezésére elindul a „A lehetőségek 100 napja”: országok, városok és szervezetek számára bemutatva a túlfogyasztás következményeire felkészítő gyakorlati lehetőségeket. A megoldások alkalmazásával későbbre tolhatjuk a globális túllövés napját.

„A lehetőségek 100 napja” (100 Days of Possibility) című kezdeményezést a Túllövés napján indítják el olyan fenntarthatósági éllovasok, mint a GFN és a skót EPA. A túllövés az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. Ez idén 2021, július 29-re esik. A kezdeményezés, amelyhez csatlakozott a KÖVET Egyesület is tagvállalataival, olyan gyakorlati megoldásokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak, hogy az emberiség ökológiai lábnyomát egyensúlyba hozzuk a biokapacitással.

A még mindig felkészületlen világunkban, növekvő félelemmel az extrém időjárási események miatt, a nemzeti kormányok képviselői 100 nap múlva gyűlnek össze az utolsó esélynek tartott globális klíma cselekvés csúcstalálkozón, a COP26-on, Glasgow-ban.

„Nincs értelme megvárni, hogy mire jut a COP” – mondta Laurel Hanscom, a GFN ügyvezető igazgatója. „A pandémia megmutatta, hogy az emberiség képes gyorsan alkalmazkodni egy katasztófahelyzethez, habár ez nagy gazdasági és emberi veszteséggel jár. A klímaváltozás és az erőforráshiány okozta könyörtelen helyzetben azok az magánszemélyek, szervezetek és kormányok, akik felkészülnek, jobb eséllyel indulnak a túlélésért. Meghatározó döntéseket kell hoznunk: a világméretű egyetértés nem előfeltétele annak, hogy felismerjük, mekkora veszélyben vagyunk” – tette hozzá.

Habár sokan hirdetik, a zöld helyreállítás lassú folyamat, és sokszor marad a szokásos ügymenet, melyet rövidtávú politikai és pénzügyi célok táplálnak. Ez a trend szükségszerűen kezelhetetlen gazdasági kockázatokhoz vezet, nehéz helyzetbe hozva mindazokat, akik nem tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz és az erőforrások terén tapasztalható megkötésekhez. Jólétünk fenntartásához leleményességre van szükség: szembe kell néznünk az ökológiai túllövés problémájával.

Szerencsére számos megoldás létezik már, melyekkel visszafordítható a túllövés és támogatható a biológiai megújulás. A gazdaság minden szektorában nyílnak lehetőségek: a kereskedelemben elérhető technológiák és szolgáltatások, a helyi önkormányzatok fejlesztési stratégiái, nemzeti szabályozás és társadalmi kezdeményezések, valamint a tudományos világ által támogatott jó gyakorlatok.

„Csak ezen a bolygón élhetünk, ez a szemlélet formálta ügynökségünk kapcsolatát a skót üzleti világgal. A törvény érvényesítésén túl segítünk, hogy előre lássák, milyen lesz majd a siker egy dekarbonizált és anyagiaktól mentes világban, és hogy ennek megfelelő stratégiai döntéseket hozzanak” – mondta Terry A’Hearn, a skót EPA ügyvezetője.

A 100 Days of Possibility kezdeményezés minden nap újabb lehetőségeket mutat be 100 napon keresztül, a COP26 rendezvényig. Néhány példa a #MoveThedate kampányból: élelmiszer hulladék csökkentése, hűtőközegek kezelése, állattartás kis méretekben, intelligens energiagazdálkodás, alacsony szén-dioxid kibocsátással előállított építőanyagok, ökolábnyomhoz kötött városi szintű fejlesztési stratégiák, kis lábnyomú turizmus. A 100 innovatív megoldást tartalmazó Drawdown című könyv magyarul is olvasható, a HVG Könyvek Kiadó gondozásában, Visszafordítható címmel jelent meg 2019-ben.

„Arra buzdítjuk a hazai szervezeteket és magánszemélyeket, hogy keressék meg azokat az intézkedés javaslatokat amelyek leginkább rájuk vonatkoznak és kezdjék el alkalmazni őket. Csak együtt, közösen érhetünk el változást, tolhatjuk ki a túllövés napját vagy éppen mérsékelhetjük a klímaváltozás egyre inkább érezhető hatásait. A #MoveTheDate mozgalom keretében pedig kérjük küldjék el nekünk a vállalásokról szól videókat » –hívta fel figyelmet Herner Katalin a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

További források

Az ökológiai lábnyomról

Az ökológiai lábnyom a legátfogóbb biológiai kapacitás mérő rendszer. Összeadja az emberi igényeket a termőterületekre – étel, építőanyag, szerves anyagok, karbon elnyelés és infrastruktúra. Jelenleg az égetéssel okozott karbon kibocsátás 61%-át teszi ki az emberiség ökológiai lábnyomának.

A túllövés napja

Ez az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. Ez a dátum 2019-ben július 29. volt, 2020-ban augusztus 22., tehát a COVID-19 világjárvány több mint 3 héttel „segített” kitolni ezt. A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával.

A Global Footprint Networkről

A GFN egy nemzetközi fenntarthatósági szervezet, ami segít, hogy Földünk kapacitásain belül maradjunk, valamint választ ad a klímaváltozásra. 2003 óta több, mint 50 országban, 30 városban, és világszerte 70 partnerrel adunk bepillantási lehetőséget a tudományos életbe. Hatással vagyunk a jogszabályi és befektetési döntésekre és együtt egy olyan jövő létrehozásán fáradozunk, ahol mindannyiunknak jut álettér az egyetlen bolygónkon. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2007 óta a GFN szervezet tagja. www.footprintnetwork.org

A Skót Környezetvédelmi Ügynökségről (SEPA)

A SEPA Skócia vezető környezetvédelmi szabályozója. Céljuk, hogy védjék és erősítsék Skócia környezetét, segítve a közösségeket és a vállalkozásokat, hogy a bolygónk által biztosított erőforrásokon belül működjenek. Ezt hívják egy bolygós jólétnek(?). Az Ügynökség abban is segíti Skóciát, hogy hatékonyan felkészüljön a jövőben előforduló, mind gyakoribbá váló áradásokra, így nemzeti áradás előrejelző, figyelmeztető és kockázatkezelő hatóságként működik. www.sepa.org.uk

KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért

A KÖVET Egyesületet 1995-ben 26 vállalat alapította Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület néven. A KÖVET kezdetben kifejezetten a vállalati környezetvédelemre koncentrált. Ám az ezredfordulóra nyilvánvalóvá vált, hogy a környezet hatékony védelméhez társadalmi és gazdasági intézkedésekre is szükség van. Így egyesületünk bővítette a profilját, és a fenntarthatóság három dimenziójának mind nagyobb figyelmet szentelt. Egyesületünk, amelynek ma már több mint 50 cég a tagja, a jelenleg futó programok mellett a fenntarthatóbb gazdasági modelleket és a vírushelyzet utáni gazdasági lehetőségeket is kutatja. Az elmúlt 25 évben számos hazai és nemzetközi pályázatot írtunk és valósítottunk meg, jelenleg két LIFE pályázatban vagyunk partnerek (LIFE CLIMCOOP és LIFEproETV). Több száz projektet vittünk végig eredményesen, és számtalan partnerrel dolgoztunk együtt. Évtizedes múltú programjaink, mint az Ablakon Bedobott Pénz, a Nyári Egyetem vagy a Zöld Iroda, a mai napig nagy sikernek örvendenek. Emellett a közelmúltban fejlesztett kezdeményezéseink, mint a karbonlábnyom-számítás vagy a Zöld Rendezvény Minősítés is igen népszerűek. A KÖVET mindenekelőtt egyesület, ekképp sikerei és működése elképzelhetetlen az azt alkotó tagvállalatok, az elnökség és felügyelőbizottság, a munkatársak, valamint a szakmai és médiapartnerek, szakértők és támogatók nélkül. www.kovet.hu

További információ

Global Footprint Network
Amanda Diep
+1 (510) 839-8879 x 304 (California, USA)
amanda.diep@footprintnetwork.org

Laetitia Mailhes
+33 650 979 012 (France)
laetitia.mailhes@footprintnetwork.org

SEPA
Martin Grey
Head of Communications and Marketing
+44 (0)7557 497 947 (Scotland)
media@sepa.org.uk

KÖVET Egyesület
Biró Imola
kommunikációs vezető
+36203172389
biro@kovet.hu